Phone: (434) 361-2525

Tectonics II has been evolving their craft in the custom home building business for over 30 years.  In that time they have performed numerous remodeling projects, from small rooms and kitchens to whole houses.  When remodeling, every project is unique and every project comes with it’s own challenges.  For Kristen and Glenn Martin of Nelson County’s Stoney Creek, they wanted a home that popped and looked like something out of a magazine.

Tectonics and the Martins got to work and transformed a dated home into something that Picasso would have been proud of.  A work of art that takes in the surrounding beauty of the Blue Ridge Mountains and enhances it to a spectacular degree.

The Redesign Project was Featured on C-Ville out of Charlottesville Virginia and we were given permission to repost it here.

Design on display: A Nelson home becomes an art collector’s haven

C-Ville Charlottesville Virginia
Written by 

 

Stoney Creek Virginia Tectonics II remodeling Photo: Virginia Hamrick
Photo: Virginia Hamrick

When Kristen and Glenn Martin dropped their daughter off to begin her college career at the University of Virginia in 2013, they weren’t planning on renovating a house in Nelson County’s Stoney Creek development. But, less two years later, that’s what the Pennsylvania residents found themselves doing.

“It was very outdated,” says Glenn of the 1979 structure. A number of buyers had passed it by, but the Martins looked past its unappealing finishes and awkward layout. What they saw instead were great views: a pond down the hill and the Blue Ridge Mountains to the west.

The renovated home they envisioned—and now occupy full-time—has an entirely different character than what they bought. Conceived as a showplace for the couple’s excellent contemporary art collection, it’s awash in gallery white. “Simplicity was the key,” says Glenn.

Design On Display | A Remodeling Project | Tectonics II | Stoney Creek Va. Photo: Virginia Hamrick

White walls and trim provide an unfettered backdrop for the home-owners’ art collection—from the furniture to the walls—and continues into private spaces, too. Photo: Virginia Hamrick

The Martins, who did the design work themselves and enlisted the help of design-build firm Tectonics II for construction, found that the norms (and covenants) of Stoney Creek were not quite prepared to accommodate their vision of a strikingly modern house. While they were free to renovate the interior in any style, some of their notions for the exterior ran into roadblocks. Hardie Panel siding, for example, had to give way to more traditional-looking Hardie Plank.

“We took liberties inside,” says Glenn. “We knew we could do something with the view, and make the outside come inside.”

Design On Display | A Remodeling Project | Tectonics II | Stoney Creek Va Roesland Virginia Photo: Virginia Hamrick

Photo: Virginia Hamrick

More and larger windows, especially on the south side, which faces the pond, accomplished that goal. And the stripped-down color and materials palette let the outdoor vistas, and the artwork, do the talking.

The living room, dining room and kitchen received a more open layout, and a pair of skylights in the high, vaulted ceiling was enlarged. Together, these rooms make a strong, minimalist statement. The white of walls and trim is amplified by the flooring—Kahrs engineered wood in a white finish—which continues throughout the entire first floor and on the staircase to the second. Its virtue: “It sort of disappears,” says Kristen.

Photo: Virginia Hamrick

Photo: Virginia Hamrick

The kitchen itself eschews upper cabinets and tucks the refrigerator (actually, two of them) under the counter, leaving room for an Alexander Calder piece at eye level. White Silestone countertops and white cabinets, crafted by local shop Heartwood, make the room ultra-sleek. The renovation here is a balance between simplification (i.e., turning a box window into a more standard window flush with the exterior wall) and upping the luxury factor, as when the Martins added a second sink.

The fireplace, previously located on the south wall, moved to an interior wall and became a double-sided fireplace that can be enjoyed from either the living room or the next-door den. This meant that the south wall could accommodate three large windows, the sweep of glass being a fitting accompaniment for classic modernist furniture such as Wassily, Barcelona and Eames lounge chairs. Floor lamps—something else the couple likes to collect—provide the lighting.

Photo: Virginia Hamrick

Photo: Virginia Hamrick

All the furniture in the house is vintage, collected at auctions and secondhand stores, and in some cases refurbished by Glenn. Many pieces are made of transparent Lucite. “I would have everything invisible if I could,” says Kristen. “It makes a smaller space bigger,” adds Glenn. They’d hoped to use Lucite for railings where the upstairs hallway overlooks the great room, but couldn’t get approval from the county building inspector. Instead, they opted for the same material that forms deck railings outside: inexpensive stock fencing, which looks plenty modern but also reads as a nod to the local vernacular.

A double barn door—white, of course—glides open to reveal the first-floor master suite. Three new windows above the bed afford views of the Wintergreen ski slopes in winter, and a door opens onto a small private deck. Glass cube end tables echo the vanity with its Lucite legs.

Photo: Virginia Hamrick

Photo: Virginia Hamrick

In the bathroom, Heartwood repurposed a wooden mid-century credenza as a two-sink vanity. Small glass tiles make for a stripped-down shower design, and a small bumpout addition makes room for a walk-in closet and a bathroom enlargement.

With facelifts for the two remaining bathrooms, the interior renovation was essentially complete. The result is a cool, serene home in which objects, rather than the structure itself, draw the eye: animal skin rugs, guitars on display and, of course, art and furniture. “The art is the color of our house,” says Glenn.